Nannestad Hestesportklubb

2030 Nannestad

Hva er distanse?

Distanse er en sport som kan sammenlignes med maraton. Det vil si at det gjelder å komme seg gjennom en oppgitt distanse innen kortest tid.
Vi deler klassene inn i frifartsklasser, og clear round klasser. Clear round, som gjerne består av enten 20 eller 40 km - består av å gjennomføre distansen innenfor et minimumstempo på 8 km/t og maksimumstempo på 15 km/t. I tillegg blir hesten mønstret for veterinær og tatt puls på, for å se om den har bestått og er frisk og rask. Dette er klasser for de som gjerne vil prøve distanse, eller rett og slett ikke vil ri så langt :-)
Frifartsklasser starter på 60 km og opp til 160 km. I Sverige har de også 50 km fri farts klasser.
Her gjelder det å komme først i mål, og få hesten godkjent i veterinærkontrollene. Disse frifartsklassene består av flere etapper avhengig av distanse, med obligatoriske pauser underveis. Dette for å sikre hestens ve og vel, inntak av væske og fòr. Samt at hesten blir sjekket nøye av veterinærene før de får lov og fortsette.
I en veterinærkontroll blir hestens puls sjekket, den skal være under 64 slag/min. I tillegg blir det sjekket væskebalanse, slimhinner, ømhet og sår, ikke trykkskader på ryggen, bein og travprøve (mønstring).

Etter hver runde passerer man etappemål. I det man passerer dette, blir et klokkeslett notert. Da har man maksimum 20 min på å vise hesten for veterinær til etappemål, og 30 min på sluttkontroll.  Jo før hestens puls er nede, og du får vist hesten - jo før får du begynt din obligatoriske pause.
I det øyeblikket du passerer inn til veterinærkontrollen, og roper ditt nummer samt puls - starter din obligatoriske pause - under forutsetning av at hesten din blir godkjent. Pausene pleier å være enten 30 eller 40 minutter og blir på forhånd oppgitt i ryttermeldingen.
 

Hvem kan starte distanse?
Alle ryttere registrert i en klubb tilsuttet Norges Rytterforbund, kan starte distanse.  Det kreves naturligvis at man starter med de lave klassene for å teste hesten, og deretter ri seg oppover i klasser. En hest som er i jevn trening, både tur og dressur - kan greit klare de lave klassene uten spesiell ekstra trening. Har man ønsker og ambisjoner om frifarts klassene, krever det litt mer og planlagt trening.
Alle hesteraser kan delta, så fremt den har hestepass. Fra 60 km og oppover kreves også Hestelisens. Skal man delta høyere opp i klasser, er det en fordel at hesten er forholdsvis lett i kroppen - da den skal forflytte seg over lengre avstander - og krever at den ikke bruker så mye krefter på å forflytte seg. Man ser ofte at det er arabere som starter de høyeste klassene, men vi har i Norge hatt både Fjordinger, Kaldblods, Varmblods og Fullblods som har ridd 12 og 16 mil uten problem. Så alt avhenger av hvor lett det er å trene hesten, og hestens drivkraft.
Skulle du ha ytterligere spørsmål om distanse, ta kontakt med meg for en prat.
Monica Dieset, tlf 98056180 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hva er distanse